A masszázsról


 

A gyógymasszázs fajtákról bővebben:

 

Orvosi masszázs, gyógymasszázs :

Általában csapatmunka, ugyanis maga az orvos ritkán végzi. Az általa felállított diagnózis alapján gyógymasszőr alkalmazza a sokszor kombinált terápia részét képező orvosi masszázst. A masszázsterapeuta az orvos előírásainak megfelelő kezelést végez, amelynek a gyógyítás az elsődleges célja. Gyógymasszázs kategóriába tartozik a szegment-, kötőszöveti és a csonthártya masszázs.

 

Szegment masszázs:

A belső szervek megbetegedésekor meghatározott bőrfelületen érzékenység mutatkozik. Oka: a bőr, az izmok, ízületek, csontok, erek a belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat és funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Nem csak a bőr, hanem a szelvényhez tartozó kötőszövet és izom is érzékeny. A belülről kifelé irányuló hatást megfordíthatjuk, és a bőrön, kötőszöveten, izmon keresztül terápiás céllal hatni tudunk a zsigeri szervekre. A zónákon belül vannak fokozott érzékenységi pontok, un. maximál pontok. A reflexzónák (szegmentek) a gerinc idegkilépési szelvényezettségének felelnek meg.A szegment-masszázs célja: a betegséget fenntartó reflexkör megszakítása és a szegment szöveti állapotába beállított kóros funkció változás normalizálása. A reflexológiás kezelésnél nem a megbetegedett szerven dolgozunk, hanem a szerv vagy szövet betegsége által kiváltott reflexzónában.

Egy kezelés időtartama 25-30 perc.

 

Kötőszöveti masszázs:

A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Duzzadó és sorvadó képességét könnyen változtatja. Ezek a tulajdonságok képezik a gondolati hátterét a kötőszöveti masszázsnak. Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett húzó fogásokkal igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a kezelést többször megismételte, így nem kellet megműteni a lábait. Tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési módot. E módszer nem kellemes ám hatékony.

Egy kezelés időtartama 25-30 perc.

 

Periostealis (csonthártya) masszázs:

A távol eső szervek reflectorikus (reflexes) befolyásolása adja meg az eljárás tulajdonképpeni gyakorlati jelentőségét. A csonthártya receptorain keresztül kiváltott gyors és tartós reflex-ingerek befolyásolják a szervek vérellátását, tónusát, fokozzák a secretiót (mirigyek elválasztását), és a belek peristaltikus mozgását. A csontokat borító csonthártyának a csontok élettani folyamatainak szabályozásában nagy szerepe van. Irányítja a csontok élettani funkcióit. A csonthártya idegekkel bőségesen el van látva. Nyomásával az idegvégződései ingerületbe kerülnek és ennek kapcsán helyi, s részben pedig reflexes úton távol eső szervekben változások jönnek létre. A távoli reflexhatások befolyással vannak a szervek vérellátására, tónusára és a belekben levő perisztaltikus mozgásra. A periostealis kezelési helyek érzékenysége utal a hozzátartozó zsigeri szervek problémájára. Ebben rejlik diagnosztikus jelentőségük. Mivel a csonthártya gazdag idegvégződésekben és igen érzékeny a nyomásra, ez a masszázsfajta sem tartozik a kellemes kezelések közé.

Egy kezelés időtartama 15-20 perc.

 

Sportmasszázs

A sportmasszázs egy olyan speciális masszázstechnika, melyet egészséges embereken, általában
sportolókon végeznek. Célja a kondíció megőrzése, a sportteljesítmény fokozása. A bemelegítő masszázst sportolás előtt végzik, célja a keringés és az oxigénellátás serkentése, az izmok átmelegítése, az ízületek átmozgatása. Segítségével megelőzhetők a hirtelen terhelés okozta izom és szalagsérülések. A tréning masszázst az edzés vagy verseny közben, a teljesítmény fokozása,és a terhelési asszimetriák felszámolására érdekében alkalmazzák. A verseny vagy edzés után végzett levezető masszázs célja az izomgörcsök oldása, az izomláz enyhítése.

 

Svédmasszázs

A legelterjedtebb nyugati masszázs fajta. Eredeti formája masszázs és testgyakorlatok ötvözete. A masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. E gyógymasszázs fajta fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. A masszázs során a vérkeringés és az emésztés javítása érdekében – a hagyományos módszer szerint – a páciensnek is el kell végeznie néhány testgyakorlatot, de e nélkül is kiváló hatást lehet elérni vele. A svédmasszázs csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását.

 

 

 

Narancsbőrmasszázs

A cellulitisz vagy narancsbőr néven ismert horpadásos bőrrendellenesség a zsírsejtek megkeményedését jelenti. Ez olyan kollagénrostokból álló zsákocskák csoportja, melyek a zsírsejtek körül alakulnak ki, folyadékot és mérgező anyagokat zárva magukba. Főként a hason, csípőn, fenéktájon és a combokon alakul ki, és nem kizárólag a kövérség velejárója. A narancsbőr keletkezésének több oka is lehet. Adódhat a helytelen étrendből, ami hozzájárulhat a mérgező anyagok és a zsírsejtek felhalmozódásához, de a vérkeringés elégtelen működéséből is eredhet, ami többnyire mozgáshiány következménye. Ez a fajta masszázs javítja a keringést, beleértve a nyirokkeringést és a szövetek frissítését is, és ezt a hatást a felhasznált speciális krém tovább fokozza. A várt eredmény csak hosszas és rendszeres masszázs eredményeként érhető el.

 

A gyógymasszázs javallatai

A gyógymasszázs orvosi javaslatra az ortopédia, reumatológia, belgyógyászat, ideggyógyászat, pszichiátria területén alkalmazható. Regenerációs céllal műtétek utáni rehabilitáció, ideg és keringési panaszok, anyagcserezavarok kezelésére alkalmas. A gyógymasszázs végezhető frissítő céllal krónikus fáradtság csökkentésére, jobb közérzet elérésére, a teljesítőképesség emelésére. Javallott sportteljesítmény fokozására, regeneráció gyorsítására, sportsérülések után, izom rugalmasságának javítására.

 

A gyógymasszázs általános hatásai

A gyógymasszázs hatással van a vérkeringésre, javul a nyirok- és véráramlás. Kitágulnak a kapillárisok, felélénkülnek az anyagcsere-folyamatok, megnő az izmok teljesítőképessége. Légzés, pulzusszám, vérnyomás megváltozik, vércukorsszint csökken. Ingerlő gyógymasszázs fogások hatására fokozódik szervezet aktivitása, míg a nyugtató gyógymasszázs fogások hatására ellazul, megnyugszik.

A gyógymasszázs ellenjavallatai

• Láz, heveny reumatikus és egyéb gyulladások (akut szakaszban)
• Friss traumatikus sérülések
• Visszérbántalmak és mélyvénás trombózis
• Vérzékenység (Sincumar és Marcumar tabletta szedése esetén)
• Fertőző bőrbetegségek és egyéb fertőző betegségek esetén
• Rosszindulatú daganat (előrehaladott daganatos betegség)
• Alkohol- és drogfogyasztás esetén
• Menstruáció első két napja (kivéve, ha fájdalmas)
• Terhesség első három hónapja

A mozgásszegény életmód, az „előre görnyedő” munka manapság szinte népbetegségnek nevezhető tünetek okozója. A mozgáshiány miatt gyenge nyak- és hátizomzat tartja az órákon át előrehajló fejet; így az izmok túlfáradnak, fájdalmassá, feszessé válnak, kialakul a nyakfájás, tarkótáji fejfájás. A feszesség, görcsösség, rontja az izomzat vérellátását, az így keletkező oxigénhiány tovább fokozza a fájdalmat és az izmok görcsösségét. A rossz tartás következtében tovább terheljük gerincünket, ennek következtében porckorongsérv, gyulladásos megbetegedés és degeneratív kopás alakulhat ki .

 

A masszázs gyógyító hatása

A kezelés általában 45-60 perc között mozog, de lehet ennél több vagy kevesebb idő, ez az orvosi kezeléstől, és a páciens panaszaitól is függ.

A masszázs technika titka a simító, gyúró, dörzsölő, ütögető és rezegtető fogásokban rejlik, illetve abban, hogy a masszőr kezével olyan ingerületeket kelt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják, csökkentik a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Illetve az agyar endrofin kiválasztására ingerli, ami gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat. A gyógymasszázs élénkíti a vérkeringést és a sejtek anyagcseréjét, erősíti az immunrendszert, enyhíti az izomfájdalmakat, lazítja az izmokat, erősíti az izomzat, növeli a teljesítőképességet és a koncentráló képességet, fájdalomcsillapító

 

Gyógymasszázs a stressz leküzdésére

Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mégis nagyon fontos, hiszen napjainkban a stressz egyre több panaszt és betegséget vált ki. Az általános orvosokat 90 százalékban olyan stresszhez kapcsolódó panaszok miatt keresik fel, mint a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, szorongás, depresszió, ingerlékenység, harag, magas vérnyomás, kimerültség stb.
A gyógymasszázs terápia nemcsak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A gyógymasszázs aktiválja az idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását.
A gyógymasszázs terápia segít tudatosítani a testben önkéntelenül fenntartott feszültségeket. Minél inkább tudatosodnak a test reakciói, annál gyakrabban fogja időben felismerni a feszültségek kialakulását, és így tudatosan megszabadulhat azoktól, még mielőtt kifejthetnék káros hatásukat a szervezetre.

 

Gyógymasszázs a krónikus fájdalom enyhítésére

Számos embernek kell sérülésekből vagy betegségekből származó krónikus fájdalmakkal élnie mindennapjait. A gyógymasszázs segíti a fájdalmat előidéző állapot megszüntetését, de önmagában is fájdalomcsökkentő hatású. A szakképzett masszőrterapeuta kezével olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, melyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Ezen felül az agyat endorfin (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztásárakészteti, ami mesterséges gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat és a kellemesebb közérzetet biztosít.

A gyógymasszázs közvetlen hatásaként csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere és ígynövekszik az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul. Ezt a hatást használják ki a sportmasszőrök az aktív sportolók felfrissítésére, és teljesítményének fokozására.

 

Gyógymasszázs a pihetető alvásért

A napi stresszből származó feszültségek gyakran megzavarják az alvást, fáradtságot, ingerlékenységet és érzelmi kimerültséget eredményezve. Így csökken a tűrő- és állóképesség, ami az új nap kihívásaival való szembesüléshez szükséges. A relaxációs gyógymasszázs ellazítja a feszült izmokat és megnyugtatja az idegrendszert, ami a test ritmusának lelassulását idézi elő. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lelassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek.

 

A gyógymasszázs javítja a bőr állapotát

A nap, a rossz levegő, a hiányos, illetve rendszertelen étrend, valamint a természetes öregedés mind hozzájárulnak a bőr kiszáradásához, ráncosodásához és fiatalos jellemzőinek általános elvesztéséhez. A gyógymasszázs kitágítja a bőr kapilláris ereit, ezzel növelve a létfontosságú, sejteket tápláló anyagok felvételét, és felgyorsítja az ártalmas méreganyagok eltávolítását. A fokozott vérkeringés elősegíti a bőr megfelelő nedvességtartalmának biztosítását, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.